Wednesday, June 07, 2006

Nacka FF tippar VM: Grupp E

Hyperintressant grupp som är jämnare än den kanske ser ut på pappret. Italien är givetvis storfavorit och har de bara inte påverkats för mycket av alla skriverier och skandaler bör de också ta förstaplatsen. De har världens bästa målvakt, världens bästa mittbackspar (jag avgudar Fabio Cannavaro), ett stabilt mittfält och, för en gångs skull, både bra bredd och topp i anfallet - Gila, Luca Toni, Pippo. Alex Del Piero.
Det som möjligen kan hindra avancemang förutom några missriktade spottloskor från Totti är framför allt skador på nyckelspelare. Den senaste tiden har både Nesta och Zambrotta gått småskadade och ersättarna Grosso och Materazzi skrämmer väl inte särskilt mycket (eller alltså: Materazzi skrämmer ju vem som helst som är rädd för att få benen avsparkade).
Sedan finns alltid, när det gäller Italien, en överhängande risk för arrogans och övermod. Tar de sig å andra sidan bara förbi gruppspelet och åttondelen - lättare sagt än gjort - kan de gå hur långt som helst.
Tjeckien var jag faktiskt beredd att räkna bort på grund av ren åldersrasism (det ryktas att Poborsky, Galasek, Nedved, Smicer, Koller och Lokvenc helst laddar upp med vuxenvälling och katrinplommon), men nu verkar tjeckerna ändå vara på gång igen. Utöver de gamla vanliga namnen är Cech en lysande målvakt även om backlinjen framför honom inte håller Chelsea-klass, Rosicky ska väl äntligen kunna växa ut till den världsklassplaymaker jag alltid trott han ska kunna bli och mysteriet Milan Baros gör med lite tur ännu en grym turnering. Jag tror ändå det håller för en andraplats.
Utmanar gör både USA och Ghana. Och då kanske framför allt de senare. Man kan stirra sig blind på amerikanernas världsranking, men ändå - de har nått den mycket tack vare spelade i en av förra VM:s lättare grupper och på grund av att deras kvalgrupp är ett skämt. Man ska aldrig räkna bort amerikaner i stora mästerskap oavsett vilken sport det gäller, men jag trpor de är lite överskattade i det här fallet. Även om de gärna får motbevisa mig.
Tror mer på Ghana då. Kuffour är en ruggigt stark och brytningssäker back i sina bästa stunder och Edman och Isakssons klubbkompis John Mensah ger också lite stabilitet till backlinjen, men framför allt är mittfältet direkt otäckt. Appiah, Essien, Muntari, Addo skrämmer vilka motståndare som helst. Varning också för Amoah på topp. I en lättare grupp tror jag Ghana hade kunnat bli VM:s mest framgångsrika afrikanska lag. Nu tror jag det bara räcker till en neslig tredjeplats i gruppen.
1) Italien
2) Tjeckien
3) Ghana
4) USA

1 Comments:

Blogger Göran said...

fina gruppgenomgångar broschan!

tror dock att just tjeckien kan skrälla lite & vinna gruppen, Italien brukar ju bara gå på halvfart i de inledande enochenhalv matcherna, vilket ju ibland straffar sig... (due-due, mohaha!!)

1:42 AM  

Post a Comment

<< Home