Friday, June 09, 2006

Nacka FF tippar VM: Grupp F

Jag antar att ni såg det lååånga fotbollsprogrammet med John Cleese som inte särskilt roliga programledare häromdagen. Mellan raderna - och mellan Cleeses platta skämt - sas det ändå en del matnyttigt. Bland annat pratade Platini om hur Brasiliens lag i VM-82 var det kanske mest kreativa som ställts på benen någonsin - och de kom inte ens till semi. På grund av bristande balans i lagbygget.
Det är inte särskilt svårt att dra paralleller till dagens brasselandslag. Offensivt är det kanske ett av de bästa världen skådat - Ronaldhino, Kaka, Ronaldo och Adriano, med Robinho och Juninho som hyperfarliga inhoppare. Men defensiven? Ärligt talat? Jag har aldrig sett Ze Robertos storhet (och kanske borde han bytas ut mot Gilberto Silva som gjorde en utmärkt vår i Arsenal) och Emerson var ett av Juventus allra största problem under våren (vilket inte vill säga lite). I försvaret finns två ytterbackar i kraftigt lutad nedförsbacke, Cafu och Robban Carlos (Mourinho kan inte ha sett särskilt många Real Madrid-matcher i år om han fortfarande tycker att Carlos är världens bästa ytterback). Dessutom en Lucio som mer eller mindre stått still i utvecklingen. Alternativen är bättre på pappret än i verkligheten. Cicinho kom in som en frisk fläkt under Confederations Cup i fjol, men har inte haft en siffra rätt i Real Madrid. Än i alla fall. Längst bak står en målvakt som gått från världens bäste till en medelmåtta - Dida.
Det kommer säkerligen räcka väldigt långt ändå, även brassar ur form är världsspelare. Definitivt kommer de räcka till att vinna gruppen. Men om eller när brassarna möter lag med tillräckligt starka defensiver för att hålla den gyllene kvartetten stången - då tänker jag främst på Italien, Argentina, Frankrike och möjligtvis Spanien - kommer de sättas på svåra prov.

Bakom storfavoriterna lutar det åt Kroatien som med sin starka defensiv, styrka på fasta situationer (fråga bara Andreas Isaksson) och snabba omställningar ska kunna manövrera ut både Japan och Australien. Liten skrällvarning dock på "the aussies". Guus Hiddink har gjort storverk förut och Australien har i grunden ett lag som är väl på nivå med Kroatien, även om ett flertal spelare är på väg nedåt på karriärsstegen.
Japan då? Nja. För lite nytt blod och det gamla känns just det - gammalt.
1) Brasilien
2) Kroatien
3) Australien
4) Japan

0 Comments:

Post a Comment

<< Home