Thursday, August 19, 2010

The last temptation of Christiansen

Har just suttit framför en laggande stream som kämpade lika mycket för att hålla de rullande bilderna igång som Elfsborg, på planen, tappert kämpade för att hålla Napoli stången. Grymt spännande match. Jag såg aldrig någon exakt siffra på bollinnehavet, men jag blir inte förvånad om italienarna hade en bra bit över sextio procent i första halvlek. Och det var inte bara rull i backlinjen och fint broderi på mittplan - de skapade chanser också. Hamsik stack in bollar till Lavezzi, de kom runt från kanterna och sökte Quagliarella och tog några skott utifrån bara för blanda upp lite. Det spelade inte så stor roll bara. Jesper Christiansen tog allt. Den danske målvakten visade, direkt tillbaka från skada, exakt varför EIF använde en del av Bajrami-miljonerna till att köpa in just honom. Christiansen var San Siro-Sven-strålande.
Det krävdes ett mer eller mindre omöjligt friläge för Lavezzi precis i slutet av första för att få in bollen bakom Christiansen.
Elfsborg hade det jobbigt just då. De hade lätt kunnat vika ned sig.
Men Elfsborg är vårt mest framgångsrika lag i Europacuperna på senare år av en anledning. De spelar Allsvenskans mest internationella spel. Det spelar ingen roll hur många lag i vår lilla pluttliga som spelar 4-2-3-1, det är bara Magnus Haglunds killar som klarar det till fullo, mot sånt här motstånd, i sånt här tempo. Som har de speediga bollsäkra yttrarna, de trygga, spelskickliga innermittfältarna och den tunga, tekniska bollmottagaren/målgöraren längst fram.
De spelade upp sig i andra, hittade ett lugn i spelet i de bakre leden och -Tiqui-Taco-Anders och Martin Ericsson vågade ta med sig bollen förbi den första Napolipressen och söka Avdic, samtidigt som yttrarna allt oftare hittade luckor mellan Napolis ytter- och innerbackar. De började vaska fram chanser och kunde, kanske, kanske gjort ett mål (även om den bästa chansen var Avdics obegripligt missade straffområdesmöjlighet i första). Det hade kanske inte varit rättvist, men 1-1 fanns inom räckhåll.
Nu blev det en hedersam 1-0-förlust i stället. Vilket inte riktigt är lika kul. 1-1 hade tvingat fram Napoli i Borås om en vecka. 1-0 tvingar fram Elfsborg i stället och kan ge luckor åt Lavezzi och Cavani, som hoppade in nu men kanske är i full form till returen. Fortfarande talar väldigt mycket för italienarna.
Å andra sidan är Elfsborg starka hemma. Mot vilket lag som helst, utom möjligtvis Valencia. Kan de spela som idag, men med lite mer skärpa i avsluten kan det räcka en bra bit. Det kommer bli en för jävla match helt enkelt. Mer öppen än man trodde att den skulle vara för ett par timmar sen.
Jag tror inte Elfsborg går mållösa från Borås Arena. Det tror jag å andra sidan inte att Napoli gör heller.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home