Wednesday, July 19, 2006

Se det som en utmaning!

En gång i tiden arbetade jag på ett ställe där ingenting fick slösas på, inte ens kaffefilter eller kopieringspapper fick man ta lite extra av. Vilket gjorde det ganska tufft att jobba ibland. Jag säger inte att jag vill ha ett fett representationskonto (även om det vore ganska ganska så najs), men det vore skönt att inte behöva vända på varje liten penning och varje gång man möttes av en ekonomisk utmaning som i teorin verkade omöjlig slippa höra det ständiga svaret från den ekonomiansvariga - "se det som en utmaning!".
Samtidigt märker jag hur det där rätt hemska managementsvenska uttrycket hänger med mig. Det är ju så användbart i tider som dessa, när till synes alla, med Lars-Roland i spetsen, ser Henkes avhopp från landslaget som världens undergång. När de borde se det som en - you guessed it - utmaning.
Henkes avhopp innebär två, i grunden odelat positiva, saker:
1) Vi (jag referar motvilligt nästan alltid till blågult som vi) kan/får/tvingas eventuellt att tänka i nya banor. Att Henke försvinner innebär givetvis att landslaget förlorar en världsspelare, men samtidigt innebär det också att chansen finns att utvärdera det som varit och kanske fundera på nya lösningar. Lars-Roland kan mycket väl bara trycka in Allbäck på Henkes plats och hoppas på det bästa, men Zlatan och Allbäck har aldrig riktigt klickat ihop och Allbäck behöver någon bredvid sig som löper mycket och skapar ytor - knappast Zlatans bästa gren.
Mer intressant vore det med Elmander en bit bakom Zlatan där han kan komma med fart, så att vi nästan får ett 4-5-1-system. Det skulle dessutom trycka ned Källström något bakåt i plan där han egentligen trivs allra bäst. Får man bara fram Ljungberg och Chippen (eller - varför inte - unge herr Farnerud) ordentligt på kanterna tror jag det skulle kunna skapa en hel del oreda och tryck. Lite som Frankrike gjorde med Ribery och, i någon mån, Malouda.
Ett tredje alternativ är givetvis att köra med Rosenberg, som funkar med Zlatan och har en snabbhet Henke faktiskt inte riktigt har längre.
2) Vi slipper visst tryck på oss, tryck som vi normalt sett inte presterar så bra under. Med Henke borta försvinner en av våra "super-swedes" och därmed också kanske en liten bit av repekten för oss. Jag tror vi vinner på det mot de bättre lagen i EM-kvalet. Kan vi få Spanien och Danmark att underskatta oss en aning tror jag en del är vunnet.
Fast svårt lär det bli ändå.

2 Comments:

Blogger Göran said...

Finns inga världsspelare i Allsvenskan. Oavsett vad de heter i efternamn så sjunker de typ tre nivåer så fort de sätter sina dobbar i en sunkig, halvfruset gräsmatta inför tretusen småglada fans...

Läste för övrigt en mkt intressant artikel om hur de danska utlandsproffsen inte får tillräckligt mkt speltid i sina klubblag.. Danmark kan faktikst ha betydligt större problem än Sverige... Samma (danska) tidning hade en hel sida om Henkes "debut" i Allsvenskan.. Lite överraskande kan tyckas...

För övrigt ser FCK *otäcka* ut, iaf på pappret...

3:19 AM  
Blogger mattias said...

Intressant det där med de danska stjärnorna, flera av dem har ju också passerat karriärens zenit. Vi kanske har en chans ändå. Det är bara det att jag vet hur mycket våra kära grannländer lyfter sig när storebror kommer på besök.
Om något lag i norden har en chans att komma någonvart över huvud taget i Europa måste det vara FCK. Igår vilade de en småsliten Mackan och istället gjorde Fredrik Berglund - av alla människor - tydligen en jättematch. Plus att de har Attiba, Markus Lantz och Jeppe G på mittfältet.

6:24 AM  

Post a Comment

<< Home