Monday, November 06, 2006

Samlat från en fotbollshelg

--Hörde ni det där knakande ljudet igår eftermiddag mitt under den allsvenska slutstriden? Det var Arsene Wengers fasad som brast, när han fick totalt frispel efter West Hams 1-0-mål och skulle spöa skinkgängets manager Pardew. Man kan lite förstå varför - det måste vara frustrerande att vara världens bästa lag i området mellan mittlinjen och motståndarnas straffområde - och nog fan var det underhållande, men särskilt värdigt var det inte. Wenger visade liksom att han inte bara kan värva barn, han kan bete sig som dem också.
--Kanske har jag lite för blågult tonade glasögon nu, men de tre resultatmässigt ganska bristfälliga matcherna för Arsenal (Everton, West Ham, CSKA) har en sak gemensamt. Fredrik Ljungberg saknades.
--Erik Edman överglänste ganska rejält Kim Källström under Rennes överraskande vinst över "omöjliga" Lyon. Han slet som ett djur, höll både Govou och Malouda (franska ligans bäste spelare enligt Källström) i strama tyglar och slog ett par riktigt fina inlägg offensivt. Ingen såg heller mer lycklig ut på innerplan efter sensationen. Jag älskar Erik Edman. Ville bara säga det.
--Tottenham såg ut som det topplag de borde vara mot Chelsea igår. Aaron Lennon klädde av Ashley Cole in på bara benen och visade vilken överskattad spelare Cole är när han tvingas försvara. Robbie Keane var exakt överallt, har nog aldrig sett honom bättre. Jenas visade att i Premier League kan man komma hur långt som helst med tillräckligt stora lungor. Och längst bak släppte Dawson och King (såg ni glidtacklingen på Robbens friläge? Hysén-klass på den) inte många centimeter.
--Allsvenskan då? Jo, AIK spelade stundtals briljant mot Malmö, men det räckte inte när Elfsborg gjorde sitt jobb (och hade en väl schysst domare med sig). Elfsborg vann guldet rättvist, de var stabila och hade Anders Svensson (fenomenal i en grovjobbarroll igår). Kanske har de också spelsystemet för Champion's League-kval (realistiskt 4-5-1 i stället för Djurgården friska, men avslöjande bräckliga, 4-3-3), även om jag inte är säker på alla spelare (behövs ytterbackar och en riktigt bra defensivmittfältare, kanske en backupanfallare till).
Men jag tror ändå att AIK hade haft större chans. De verkar så sjukt orädda för vad de än ställs mot.
--Frågan är om kyrkklockan i Borås - till Anders Svenssons ära - kommer att döpas om nu? Till Taco Bell.
--Har länge fantiserat om att de mindre ligorna i Europa skulle få ställa upp med ett samlingslag med de bästa spelarna från ligan i ett och samma lag. Har antagligen inte sett tillräckligt av Allsvenskan i år för att göra bedömningen ordentligt, men så här skulle min trupp se ut om drömmen blev verklighet:
Målvakt: Johan Wilandh (avbytare: Daniel Örlund, Jonas Sandqvist)
Backlinje: Markus Jonsson-Teddy Lucic-Andreas Augustsson-Max Von Schleebrügge (avbytare: Jon Jönsson, Jose Monteiro, Erik Wallerstedt)
Mittfält: Niklas Alexandersson-Anders Svensson-Daniel Tjernström-Dusan Djuric (avbytare: Stefan Ishizaki, Samuel Holmén, Ola Toivonen, Gabriel Özkan)
Anfall: Henrik Larsson-Jonatan Johansson (avbytare: Wilton Figuereido, Ari Da Silva, Mattias Svensson)
--Vem vinner dragkampen om Ola Toivonen? För inte kan han väl vara kvar i Örgryte? Han skulle vara en utmärkt nummer tio i Djurgården, till exempel. Om Hammarby tänker sig ett anfallspar med en spjutspets (Paulinho) och en släpande forward skulle Toivonen och Petter Andersson kunna turas om i den senare rollen. I Göteborg skulle han kunna fungera utmärkt lite bakom George Mouradona och Selakovic, i Malmö lite bakom Junior och Johansson.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home